Mengyán András lézerinstallációit mutatja be a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Fényutazás címmel Mengyán András lézerinstallációit mutatja be július 14. és október 9. között a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum – hangzott el az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Az év legjobb kiállításának nevezte Andó György múzeumigazgató a békéscsabai származású művész jövő héten nyíló tárlatát, az igazgató szerint Mengyán András művészete eredeti, korszerű, különleges, látványos és elgondolkodtató egyszerre.
Mengyán András elmondta: a lézerinstallációk mellett lézeranimációkat és lézerplasztikákat mutatnak be a tárlaton. Utóbbiról szólva úgy fogalmazott: “ilyet Magyarországon senki sem csinál”, a különleges technika révén a kétdimenziós térből háromdimenziós jön létre. A kiállításon két teremben nagyméretű, mozgó lézerinstallációt mutatnak be, a produkcióhoz a zenét Mizsei Zoltán szerezte. A múzeumba belépőket pedig egy tízperces, máglyát formázó lézeranimáció fogadja. Emellett a művész egyéb képeit is kiállítják, amelyeket speciális UV-fénnyel megvilágítva láthat a közönség. A Munkácsy-díjas művész elmondta: filozófiai hátterű, polifonikus vizuális tereket hoz létre alkotásaiban, amelyeket úgy jellemzett, hogy olyanok, mintha “minden nézőpontból mindig mindent látna az ember”. Aki minden installációt végig akar teljes terjedelmében nézni, körülbelül egyórás programra számíthat – tette hozzá. A kiállítás július 14-én 22 órakor a múzeum falára vetített filmsorozattal nyílik meg. A négy darab hétperces filmet is a képzőművész készítette egyebek mellett drónnal, a vetítéseken Békéscsaba természeti szépségei, kultúrája, történelme jelenik meg. Andó György elmondta: a tervek szerint e filmeket nemcsak a megnyitó estéjén vetítenék a múzeum falára, hanem a kiállítás teljes időtartama alatt kéthetente hétvégén is. A dolog nehézségét az adja, hogy a közvilágítást le kell kapcsoltatni a vetítések idejére – tette hozzá. Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta: a tárlat az Andó György által 2013-ban indított, Ami csabai. elnevezésű sorozat része, melynek célja a Békéscsabához kötődő, helyben mégis kevésbé ismert művészek bemutatása. Gyarmati Gabriella kifejtette: Mengyán András művészete a kezdetek óta korszerű, az alkotó már 1968-ban szakított a figuratív művészettel, 1991 óta foglalkozik a polifonikus vizuális terekkel. A kurátor tudós művésznek nevezte Mengyán Andrást, akinek képzelőereje és alkotásai megelőzik korának technikai lehetőségeit. Mintegy húsz éve a művész a Műcsarnokra szeretett volna hasonló vetítést alkotni, ám akkor nem voltak még olyan projektorok, amelyekkel megtehette volna – magyarázta. Mengyán András 1945-ben született Békéscsabán. A békési megyeszékhelyen érettségizett, nyolcéves korában kezdett az ugyancsak békéscsabai festő, Mokos József szakkörébe járni. 1968-ban fejezte be az Iparművészeti Főiskolát, ahol 1990-ig tanított is. Tagja a Norvég Képzőművészek Szövetségének, professzora a norvég Iparművészeti Főiskolának.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.